Verbranden van de Waterwolven

Verbranden van de Waterwolven

Afgelopen woensdag was het precies 100 jaar geleden dat tijdens de watersnoodramp het eiland Marken en grote delen van Noord-Holland overstroomden. De stormvloed maakte tientallen slachtoffers en richtte een onvoorstelbare schade aan. Om herhaling te voorkomen werden de Zuiderzeewerken ontwikkeld, met als kroon op het werk de aanleg van de Afsluitdijk.

In het kader van 100 jaar droge voeten werden er symbolisch 17 waterwolven verbrand.

De Waterwolf is een mythisch figuur uit de oudheid en symboliseert de oerkracht van de zee en de eeuwige strijd met het water.

Op 14 (basis)scholen in de regio hebben leerlingen onder leiding van beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. een of meerdere eigen waterwolven gemaakt.

De 17 waterwolven zijn op 14 plekken langs de Markermeerdijk verbrand.

De eerste waterwolf is door burgemeester Luzette Wagenaar en dijkgraaf Luc Kohsiek op Marken verbrand. Daarna volgden de waterwolven ‘aan de overkant’.

Jos was gevraagd om namens de OBS Middelie een waterwolf aan te steken ter hoogte van de Etersheimerbraak nabij de pruthoek in Warder.

Vanwege de ontwikkeling met de JLD-Dijkstabilisator was Jos uitgekozen door de kinderen van OBS Middelie om de door hun gemaakte waterwolf aan te steken.

1 2 3 4 5