Dijkstabilisator nu ‘om het echie’ beproefd (Cobouw)

Dijkstabilisator nu ‘om het echie’ beproefd (Cobouw)

Dijkstabilisator nu ‘om het echie’ beproefd

Een ringdijk in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer krijgt de primeur van versterking met een dijkstabilisator. Het is een type dijknagel dat zonder grout en met licht materieel kan worden ingebracht.

De proef gaat volgende week van start en maakt deel uit van de onderzoeken die vooruitlopen op het Hoogwaterbeschermingsprogramma HWBP. In de zogeheten POV Macrostabiliteit zoeken waterschappen, Rijkswaterstaat en kennisinstellingen samen naar slimmere, en goedkopere maatregelen om de geplande 110o kilometer dijk binnen het hoogwaterbeschermingsprogramma te versterken.

De dijkstabilisator is een variant op het klapanker dat JLD uit Edam sinds ruim tien jaar op de markt brengt. Dat wordt al veel toegepast om bouwputten en damwandconstructies open te houden. Het anker werkt niet met een groutprop, maar met een stalen voet die omklapt als er aan de trekstang wordt getrokken. Bijna als bij een scheepsanker, maar dan diep in de grond in plaats van op de bodem van een watergang.

Drie jaar terug is er in Purmerend al met succes een praktijkproef uitgevoerd met de stabilisator, die vooral voor binnenwaartse stabiliteit moet zorgen. Met licht materieel wordt het anker met de punt naar beneden dwars door de potentiële glijcirkel heen gedrukt. Het anker is flexibel en kan krimp en zwelbewegingen van het dijklichaam volgen.


Lees hier het originele artikel.