Artikel Financieel Dagblad

Artikel Financieel Dagblad

Wondermiddel voor afgekeurde dijken

Als kind liep Jos Karsten al over de Markermeerdijk. Nu is hij directeur van JLD Contracting, een mkb-bedrijf uit Edam dat werkt aan een zogenaamde ‘JLD-dijkstabilisator’, een kunststof pin die dijken versterkt zodat ze weer aan de veiligheidseisen voldoen.

Gesimuleerde dijkdoorbraak

De beloftes van de dijkstabilisator zijn bijna te mooi om waar te zijn, beaamt Karsten (49). Maar tot nu zijn alle onderzoeksresultaten van testen in een kunstmatige dijk in Purmerend positief. Door de stabilisator wordt een dijk aan de binnenkant versterkt. De pin wordt binnen een paar minuten ingebracht met een kleine machine en is gemaakt van een speciaal soort flexibele kunststof. Karsten: โ€˜Een dijk moet kunnen bewegen.’

De ultieme test volgt in april, wanneer er een dijkdoorbraak wordt nagebootst. Karsten, die onder andere samenwerkt met kennisinstituut Deltares en Antea Group, hoopt dat zijn stabilisator eind dit jaar een verklaring krijgt van ENW, het instituut dat de rekenregels voor de veiligheid van dijken opstelt. Door deze verklaring hoeven waterschappen geen aanvullend onderzoek te doen als zij de stabilisator willen gebruiken

Exportplannen

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Rijkswaterstaat denkt dat er over twee jaar 2000 kilometer dijk wordt afgekeurd bij een nieuwe toetsing. ‘Als wij 10% van alle Nederlandse dijken mogen doen, dan heb ik een mooie missie in mijn leven volbracht.’ Ook de exportplannen voor Europa, Aziรซ en de Verenigde Staten liggen al klaar. Bang voor concurrentie is de ondernemer niet. Patenten moeten de vinding, waar ruim zeven jaar aan is gewerkt, beschermen.

Karsten kan niet wachten om met echte dijken aan de slag te gaan. Als ondernemer houdt hij zich verre van de politieke discussies over de Markermeerdijk. Maar, zegt hij: ‘Ik wil heel graag een stukje van de dijk doen. Het is nog steeds mijn dijk.’